Vier keer meer boetes in zone 30

Opvallend is de sterke stijging van de boetes voor snelheidsovertredingen in zone 30: +308 procent op vijf jaar tijd. In zone 50 bleef de stijging qua aantal boetes beperkter: +48 procent. “Ondanks een quasi stabiel aantal gereden kilometers, zelfs een lichte daling de laatste jaren, zien we een spectaculaire toename van het aantal boetes voor overdreven snelheid, vooral in zone 30. Dat is erg opmerkelijk en moeten diepgaander worden onderzocht", legt Maertens uit.

Strengere verkeershandhaving

De strengere verkeershandhaving speelt ongetwijfeld een rol volgens Maertens: “Ik kan me immers niet inbeelden dat de chauffeurs van De Lijn plots een pak roekelozer rijden. Steden en gemeenten zetten steeds vaker in op verkeersveiligheid, onder meer via de invoering van zone 30, fietszones, trajectcontroles en frequentere snelheidscontroles.”

Vlotte doorstroming

Een ander pijnpunt is de vlotte doorstroming voor het openbaar vervoer, die op veel plaatsen een pak beter kan volgens Maertens: “Het is cruciaal dat de Vlaamse overheid samen met de steden en gemeenten meer investeert in een betere doorstroming, met onder andere aparte busbanen en slimme verkeerslichten die bussen sneller doorgang geven.”

Positieve noot

Vreemde eend in de bijt is het aantal boetes voor gsmgebruik achter het stuur. Dat daalde immers sterk, met 79 procent. “Dat is goed nieuws. Waar in 2020 nog 66 chauffeurs beboet werden, waren dat er in 2024 nog slechts 14. Dat wijst op een groter bewustzijn bij de chauffeurs en een striktere interne controle binnen De Lijn. Ik wil hen daarvoor zeker feliciteren en aanmoedigen zo verder te doen", besluit Maertens.