Dat de stad een verzoekschrift tot vernietiging van het GRUP Ventilus heeft ingediend, komt niet als een verrassing. Vooraleer de Vlaamse regering het GRUP Ventilus op 22 maart 2024 definitief vaststelde, gaf de stad in de loop van de procedure al een negatief advies over de startnota en het voorontwerp van GRUP. Het college van burgemeester en schepenen diende daarna formeel bezwaar in tegen het ontwerp van GRUP Ventilus en de gemeenteraad nam de inhoud van het bezwaarschrift over als negatief advies in het kader van het openbaar onderzoek. 

In het verzoekschrift tot vernietiging van het GRUP Ventilus bouwt de stad verder op de eerdere analyse en de argumenten uit de bezwaarschriften en adviezen. 

Exacte inplanting nog steeds niet duidelijk

"Waar Ventilus precies moet komen is in het GRUP nog steeds niet concreet duidelijk. De hoogspanningslijn, zowel boven- als ondergronds, is slechts “symbolisch” aangeduid. De exacte ligging is niet bepaald en er is geen maximale afwijking bepaald ten opzichte van de aanduiding op het grafisch plan. Dit is toch wel problematisch, want zo blijft de rechtsonzekerheid voor omwonenden en ondernemingen”, stelt burgemeester Bert Maertens. 

Geen groenbuffer aan opstijgpunt Izegem Noord

Alle opstijgpunten, waar Ventilus van bovengronds ondergronds gaat en omgekeerd, moeten volgens de voorschriften voldoende gebufferd worden om ze visueel en ruimtelijk aanvaardbaar te maken. De opstijgpunten worden daarom langs alle zijden van het perceel voorzien van een groenbuffer van minstens vijf meter breed. Burgemeester Bert Maertens: “Dat is echter niet zo voor het opstijgpunt Izegem Noord, waar Ventilus ter hoogte van De Mol ondergronds zou gaan. Het gekozen perceel is immers te klein om langs de vier zijden te bufferen. Dit is niet ernstig en schendt het gelijkheidsbeginsel”, aldus de burgemeester.

Meer woningen sparen

De stad gaat ook niet akkoord met de inplanting van opstijgpunt Izegem Zuid, waar Ventilus aan de Klare Gracht volgens het GRUP opnieuw bovengronds zou komen. Door die inplanting, vlak naast het tankstation langs de E403, komt de bovengrondse hoogspanningslijn te dicht bij bestaande en toekomstige woningen in de Meensesteenweg en de Woestijnestraat. “We stelden een alternatieve locatie voor, waardoor die woningen maximaal gespaard blijven en geen andere woningen extra worden geïmpacteerd. Maar in het GRUP is helaas geen sprake van dat beter alternatief dat uitgewerkt werd door de stad. Ons alternatief is onvoldoende en onzorgvuldig bestudeerd vooraleer het GRUP definitief is vastgesteld. Dat is een derde concreet element in het dossier waarom de stad de Raad van State verzoekt het GRUP Ventilus te vernietigen”, besluit de burgemeester.