Maertens bracht de concrete situatie bij de 25 West-Vlaamse vaccinatiecentra in kaart: ”Bij acht vaccinatiecentra in West-Vlaanderen is er een bushalte vlakbij de ingang. Bij 17 centra moeten de gebruikers van de bussen van De Lijn nog een eindje wandelen tot aan het vaccinatiecentrum. Dit varieert van minimum 270 meter tot een kleine kilometer. Als we willen dat de mensen zich massaal laten vaccineren, dan brengen we hen echter best tot aan de spreekwoordelijke voordeur.”
Zoals bij wegenwerken
Maertens vraagt daarom om tijdelijke haltes in te richten vlakbij de ingang van elk vaccinatiecentrum. “De Lijn heeft ruim voldoende ervaring met het inrichten van tijdelijke haltes en het omrijden van bussen bij wegenwerken of evenementen. De planning en organisatie daarvan kan dus zeker niet onoverkomelijk zijn. In de meeste gevallen zal de aangepaste buslijn ook amper tijdverlies betekenen, zodat andere reizigers nauwelijks of geen last zullen ondervinden. De uitvoering van dit voorstel zal een grote hulp zijn voor mensen zonder wagen en verlicht bovendien het werk van vrijwilligers die bijvoorbeeld bij Minder Mobielen Centrales worden ingeschakeld”, zegt Maertens.
De vaccinatiecentra vormen in Vlaanderen de ruggengraat voor een vaccinatie op grote schaal. Bij de keuze van de verschillende centra was de nabijheid een belangrijk criterium. De bedoeling is dat iedereen zich kan laten vaccineren op een afstand van 10 à 15 minuten. Ieder centrum moet vlot bereikbaar te zijn, voldoende parking te hebben en geschikt zijn voor rolstoelgebruikers. Afhankelijk van de vaccinvoorraad starten de vaccinaties vanaf 15 februari 2021.