De partij heeft een lijvig programma uitgewerkt met voorstellen om het in Izegem nog beter en geestiger te maken om te wonen, met een financieel gezonde stad als basis. Uit dat programma schuift N-VA Izegem nu een reeks heel concrete speerpunten naar voor.

Stedelijke infrastructuur vernieuwen

Izegem is dé sportstad bij uitstel. De N-VA wil daarom de huidige, verouderde zwembaden en sporthallen vervangen door nieuwe sportinfrastructuur. De partij kiest daarbij, naast twee nieuwe sporthallen, voor een nieuw binnen- én buitenzwembad. “Nergens in onze regio kan je nog in openlucht zwemmen, behalve bij ons. Daarom is het van belang dat we dat kunnen behouden. Dat zal zeker voor onze zwem- en triatlonclubs en de vele recreanten een flinke opsteker zijn. We rekenen voor de realisatie ook op cofinanciering van de omliggende gemeenten en van de Vlaamse regering”, stelt burgemeester Bert Maertens. Daarnaast heeft ook de voetbalinfrastructuur in Emelgem en Kachtem nood aan een update. De N-VA wil die accommodatie verbeteren, met onder meer nieuw sanitair op beide sites van voetbalclub VVEK. 

De plannen om op de site van de voormalige Drukkerij Strobbe een nieuw gebouw op te trekken voor de kunstacademie, bibliotheek, historisch stadsarchief en heemkring Ten Mandere, worden met de N-VA in het stadsbestuur zeker uitgevoerd. Bert Maertens: “De huidige gebouwen van de kunstacademie zijn op, daarin verder investeren is onverantwoord. We hebben de plannen voor een nieuwbouw echter even gepauzeerd, omwille van de uit de pan swingende bouwprijzen. Maar nu hebben we de toezegging van de Vlaamse regering van liefst 24 miljoen euro subsidie voor de bouw en voor het onderhoud. Daarmee is dit project perfect haalbaar voor onze stad. Het wordt dé trekpleister in ons stadscentrum.” 

De partij zet ook een turbo op het veilig houden van de Izegemse wegen: het budget voor het herstel van de wegen en het vernieuwen van voet- en fietspaden wordt verdubbeld, om zo nog meer investeringen te kunnen doen in de kwaliteit van de wegen voor de voetganger, fietser en automobilist.

Nog betere dienstverlening

Van uitstekende dienstverlening, zorg en ondersteuning voor inwoners en de vele Izegemse verenigingen maakt de N-VA een prioriteit. De partij wil ’s avonds en op zaterdag nog meer stadsloketten openen, zodat op die tijdstippen nog meer hardwerkende Izegemnaars kunnen geholpen worden. Het Energiehuis geeft burgers voortaan gratis specifiek advies en begeleiding op maat om de woning energiezuiniger te maken en centen te besparen. 

Het bloeiende Izegemse verenigingsleven is uniek, met duizenden inwoners, jong en oud, die er hun vrijetijd kunnen beleven. Om die verenigingen nog extra te ondersteunen stelt de N-VA voor om het gratis gebruik van stadszaken en feestmateriaal voor verenigingen te verdubbelen en de (ver)bouwpremies voor verenigingslokalen met 50% te verhogen. 

Ook aan de cultuurliefhebber wordt gedacht. De N-VA wil het artiestenbudget voor cultuurhuis De Leest verhogen, zodat het aanbod aan optredens nog groter wordt, voor alle leeftijdsgroepen. 

Betaalbare zorg dichtbij de senioren is voor de N-VA cruciaal. De dienstverlening moet buurtgericht worden georganiseerd. Waar mensen nu elke weekdag in De Leest en in het dorpshuis in Emelgem kunnen ‘Samen Eten’, wil de partij dit uitbreiden zodat je ook elke weekdag in Kachtem en op de Bosmolens terechtkan voor een betaalbare, gezonde maaktijd en aangenaam gezelschap. 

Het krap aanbod aan kinderopvangplaatsen moet voor de N-VA worden uitgebreid, met voorrang voor kinderen van ouders die werken.

Rechten en plichten

De N-VA is een partij die staat voor vrijheid en verantwoordelijkheid: elke burger heeft rechten maar ook plichten, zodat onze samenleving leefbaar blijft. In dat kader maakt de N-VA van ieders veiligheid de allergrootste prioriteit. “Veiligheid is een basisbehoefte voor elke inwoner. Om die veiligheid te garanderen, ijveren we voor politiediensten die meer zichtbaar op straat kunnen zijn, moeten er extra veiligheidscamera’s komen in onze stad en willen we nog meer gemeenschapswachten in dienst nemen. Die leveren immers prima werk om overlast te vermijden en te bestraffen indien nodig”, aldus burgemeester Bert Maertens.

Er gaat vandaag vanuit de stad het hoogste budget ooit naar het net houden van Izegem. De N-VA plaatst daarbij ook de burgers zelf voor hun verantwoordelijkheid. Met camera’s, de hoogste GAS-boetes en het laten betalen van opruimkosten door sluikstorters wil de partij de strijd tegen sluikstort streng blijven voeren.

Izegemnaren die al lang in onze stad wonen, moeten voor de N-VA voorrang krijgen bij de toewijzing van sociale woningen. Sociale huurders moeten verplicht Nederlands leren en moeten werk zoeken. Dat niet doen moet worden gesanctioneerd.

Financieel kerngezonde stad

Izegem is financieel kerngezond. De schuldenlast is de voorbije twaalf jaar onder N-VA-bestuur drastisch verminderd (-70%), waardoor grote investeringen de komende jaren perfect haalbaar zijn. “Maar we willen duidelijk zuinig blijven besturen. Een euro kan je maar één keer uitgeven. Dat geldt voor iedereen thuis, maar evenzeer voor de stad. Bovendien willen wij de belastingen, vrijwel de allerlaagste in de regio, ook de komende bestuursperiode niét verhogen. Een Izegemnaar krijgt veel waar voor zijn geld, wij willen dat zo houden”, besluit burgemeester en lijsttrekker Bert Maertens.

Het volledige programma kan u terugvinden op onze website: 

https://izegem.n-va.be/verkiezingen/programma