Toen ik bijna zes jaar geleden burgemeester werd, kondigden we met de N-VA een verstrengd veiligheidsbeleid aan. We hielden ook woord. We versterkten de Izegemse politiepost en zorgden zo voor meer politie op straat. We investeerden in camera’s met nummerplaatherkenning op elk interventievoertuig van de politie. En we zorgden voor meer dan 10 nieuwe veiligheidscamera’s in de Izegemse uitgaansbuurt”, legt Bert Maertens uit.

Minder dan de helft woninginbraken

Die strengere aanpak en investeringen loont, dat tonen criminaliteitscijfers voor de periode 2013-2017 duidelijk aan. Opvallend is de forse daling van het aantal woninginbraken in Izegem. Die daalden van 110 in 2013 naar nog 48 in 2017, een afname van 56 procent. Bert Maertens: “Dat heeft ongetwijfeld veel te maken met de camera’s met nummerplaatherkenning die sinds enkele jaren in elke wagen van de interventiediensten van de politie aanwezig zijn. Daardoor kunnen daders veel sneller gevat worden en worden potentiële inbrekers afgeschrikt. Want rondrijdende camera’s zijn het beste cameraschild dat er bestaat.

Inbraken in bedrijven en winkels kenden een lichte daling (van 29 naar 24). De veiligheid van verenigingslokalen blijft echter een probleem (16 in 2013, 20 in 2017), ondanks de subsidie die verenigingen van de stad kunnen krijgen voor bijvoorbeeld camerabewaking of veiligheidssloten.

Extra beveiligde fietsenstallingen noodzakelijk

Het aantal diefstallen in de stad daalde van 678 in 2013 tot 558 in 2017, een daling met 18 procent. De daling bij het aantal fietsdiefstallen is nog iets groter, nl. 21 procent. “Die afname is bemoedigend, maar fietsdiefstallen blijven toch een echte pest. Daarom wil ik de volgende jaren extra investeren in beveiligde fietsenstallingen met camerabewaking: aan het station, aan het zwembad, aan De Leest, aan het sportstadion enzovoort. De pakkans moet nog omhoog”, stelt de burgemeester.

Meer rust in de uitgaansbuurt

Sinds 2015 hangen er in de uitgaansbuurt bewakingscamera’s: op de Grote Markt, de Korenmarkt, de aan de achterkant van het station en sinds deze zomer ook in de omgeving van de Sint-Pietersstraat. Bert Maertens: “Die investering in camera’s heeft een positief effect. Het aantal incidenten met overlast of vandalisme in de uitgaansbuurt is op vijf jaar tijd met 35 procent gedaald. De volgende jaren moeten we zeker bekijken waar er eventueel bijkomende camera’s nuttig en nodig zijn en daar de nodige financiële middelen voor vrijmaken.

Drugsdelicten kenden dan weer een forse stijging. Waar er in 2013 nog 60 gevallen waren, zijn er dan in 2017 185. “Die verdrievoudiging is echt geen toeval. We pakken drughandel en –gebruik streng aan. De politie besteedt er veel meer specifieke aandacht aan dan voorheen en legt geregeld een drugtrafiek bloot. Ik ben daar blij om. Want druggebruik leidt tot verschrikkelijke toestanden. Vraag dat maar aan ouders, broers en zussen van drugverslaafden”, besluit Bert Maertens.  

Onderwerpen